Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zőldség dr.

2019.01.02

Az aszparagin nevű aminosav rendkívül nagy százalékban található meg a spárgában, ez segít megtisztítani a testet a méreganyagoktól. Ennek eredményeként spárgafogyasztás után a vizelet büdös, ennek azonban örülni kell.
A vér savassága: Magas lúgosságának köszönhetően csökkenti a vér savasságát, tisztítja a szöveteket és az izmokat a méreganyagoktól.
Ízületi gyulladás és reuma: A spárgában található egyedülálló fitokémiai anyagok gyulladáscsökkentőek, enyhítik az ízületi gyulladást és a reumát.
Székletürítés: Fogyassz rendszeresen spárgát és enyhe hashajtó hatásának köszönhetően a székletürítés rendszeressé válik.
Rák: Erős antioxidáns és glutatin forrás, mely segít megelőzni a rák kialakulását.
Szürkehályog: Megakadályozza a szürke hályog és más szembetegségek kialakulását.
Cukorbetegség/hipoglikémia: Szinten tartja a vércukrot.
Szívbetegség: Igyál naponta háromszor egy kis spárga levet mézzel, ez segít erősíteni szívedet.
Vesekő: A spárga vízhajtó és alkaikus tulajdonsága feloldja a vese oxálsav kristályait.
Terhes nők: Nagy mennyiségű folsavat, kálciumot és egyéb ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a születési rendellenességeket.

Vizelethajtó hatása elősegíti a terhesség során felhalmozott víz elhajtását.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A lucerna csíra levelében széles körű és magas koncentrációjú jótékony vegyület található. Fogyasszuk nyersen.
Antioxidánsban gazdag: Az egyik legjobb antioxidáns-forrásnak a lucernát tartják. Rendszeres fogyasztásával megakadályoz számos degeneratív betegséget, mint a szívbetegségek, csontritkulás, klimaxos tünetek, rák.
Ízületi gyulladás: A lucernában egy olyan vegyület található, mely gyulladás gátló.
Magas vérnyomás: Kutatások kimutatták, hogy a lucerna rendszeres fogyasztásával jelentősen csökken a vérnyomás.
Immunerősítő: Nagyban növeli a természetes vírus- és baktériumölő sejtek aktivitását.
Leukémia: A legújabb vizsgálatok szerint a lucernában található L-canavanine aminosav hatékonyan harcol a leukémia ellen.
Csökkenti a rossz koleszterint: A lucerna aktív összetevői csökkentik a májban felhalmozódott LDL koleszterint.
Rövidlátás: Kezeli a rövidlátást.
Bélfekély: Ez a rendkívül tápláló levél nagyon szelíden bánik a belekkel, elősegíti a fekély gyógyulását.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A szárított füge nemcsak finom, hanem egészséges édesség is. Jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, így segíti az emésztési folyamatokat, és véd a vastagbél rákos megbetegedései ellen. A füge a legmagasabb kalciumtartalmú gyümölcs, ezért gyerekek, kismamák és változókorban levő nők számára különösen ajánlott. Káliumtartalma is kiemelkedő, ennek köszönhetően jó hatással van a keringési folyamatokra.
 
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1268 kJ (302 Kcal)
Zsír: 1,3 g ebből telített: 0,9 g
Szénhidrát: 62 g ebből cukrok: 51,5 g
Fehérje: 3,5 g
Só: 0,01 g

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

A brokkoliban levő fitonutriensek és anti-oxidánsok segítik a szervezet védekező mechanizmusát.
Csont-építés: Napi egy csésze brokkoli lével biztosítjuk az erős csontokhoz szükséges kálciumot. Sokkal jobb, mint a tehéntej, mert nem tartalmaz telített zsírokat.
Születési rendellenesség megelőzése: Az antioxidánsok védik a spermát és megakadályozzák a genetikai és az esetleges születési rendellenességeket.
Emlőrák: A brokkoliban létezik egy anti-ösztrogén vegyület, amelyet glükozinolátnak nevezünk, és amely szinten tartja az ösztrogént, a mellrák fő okozóját.
Emésztőrendszer: Elősegíti a vastagbél egészségét, ezzel megelőzve a székrekedést és vastagbélrákot.
Szembetegségek: Elősegíti a szem általános egészségét, a lutein megelőzi a makula degenerációt.
Immunrendszer: Napi csupán egy csésze brokkoli pótolja a szükséges C-vitamint, amely növeli az immunitást.
Prosztatarák: A brokkoliban levő indol-3-karbinol egy rákellenes vegyület, a prosztatarák ellen is igen hatékony.
Bőr: Növeli a máj és a bőr méregtelenítő képességét, valamint javítja a bőrt az túlzott UV sugárzás után.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Vérszegénység: A káposztában található kiváló klorofill jó vérépítő.
Mell vérbőség: A káposztás borogatás megnyugtatja a mellek vérbőségét. Természetes nyugtató hatása van.
Rák: A káposzta napi fogyasztásával megelőzhető a mell-, vastagbél-, máj-, tüdő- és petefészekrák.


Székrekedés: Enyhén hashajtó hatása hatékonyan stimulálja a székletürítést.
Emésztőrendszer: A káposztában levő glutamin aminosav tisztítja az emésztőrendszert, méregtelenít, javítja a fekélyt. Fogyassz napi háromszor 100 ml káposztalevet éhgyomorra.
Bőrsejtek: A káposztás borogatás jó a sebekre, égési sérülésekre, kiütésekre.
Gyomor- és bélrendszeri pályák: A magas kén-, klór- és jód tartalomnak köszönhetően tisztítja a nyálkahártyát.
Fogyás: A káposzta gátolja a szénhidrátok zsírrá való alakulását.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ősidők óta hagysználják a gyógyászatban, de az orvostudomány csak a közelmúltban igazolta figyelemre méltó tulajdonságait.
Antibakteriális és gombaölő: A paprika antiszeptikus tulajdonságai hatékonnyá teszik az ételmérgezés, gombás fertőzések övsömör, lábgombásodás stb. ellen.
Öregedés elleni: Mindannyian tudjuk, hogy az antioxidánsok segítik megvédeni a bőrt a szabadgyökök által okozott károktól, amelyek öregítenék  a bőrt.
Vérrögképződés: A paprika magas C-vitamin tartalma hatékonyan megelőzi a vőrrögképződést, így a stroke kialakulását is.
Rák: Magas antioxidáns és fitonutrien tartalma megelőzi a hólyag-, méhnyak-, hasnyálmirigy- és prosztatarák kialakulását.
Koleszterin szinten tartása
Hideg lábak: Azok, akiknek a lábuk hajlamos hideg lenni, vágjanak paprikát és tegyék a zoknijukba, majd aludjanak így vele. Ez segít kellemes melegben tartani a lábakat.
Emésztőrendszer: Enyhíti a gyomor és bélrendszeri problémákat, mint az emésztési zavar, gyomorfekély, kólika, emésztési zavar, hasmenés, puffadás.
Orrvérzés: A C-vitamin segít gyógyítani és erősíteni az orr nyálkahártyáját, amely megakadályozza az orrvérzést. 
Fájdalomcsillapítás: Blokkolja a fájdalomérzet továbbítást, így a fájdalmat is csökkenti bizonyos fokig. Paprika fogyasztással hatékonyan felszámolhatjuk a fejfájást és migrént.
Légzési problémák: A C-vitamin és flavonoid párosítás segít megadályozni a légúti problémákat, mint az asztma, tüdőtágulat, nehézlégzés, tüdő-fertőzés.
Torokfájás: Gargalizálj paprika dzsúzzal, segít megszüntetni a torokfájást. Az antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően a torokban levő baktériumok elpusztulnak.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A karotin a sárgarépa híres összetevője, amely számos betegséget gyógyít.
Acidózis: A sárgarépában levő szerves alkáli elemek egyensúlyt teremtenek a vér sav- és vércukorszintjében.
Pattanások: A máj méregtelenítésével és a vér toxicitásának csökkentésével hatékony a pattanások kialakulása ellen.
Vérszegénység: A sárgarépa molekulák állnak a legközelebb az emberi hemoglobin molekulákhoz, így rendkívül előnyös vér-építés szempontjából.
Érelmeszesedés: Tisztító erejének köszönhetően csodákat művel az artériás betegségek ellen, csökkenti az vérelmeszesedést, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kockázatát is.
Asztma: A sárgarépában levő antioxidánsok védik a légutakat a fertőzések és a szabadgyökök támadásai ellen.
Rák: Tanulmányok kimutatták, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott sárgarépa csökkenti a rák kockázatát.
Koleszterin: A benne levő pektin csökkenti a koleszterinszintet.
Szopatató anyák: A sárgarépalé segíti az anyatej minőségének és mennyiségének javítását.
Terhesség: A terhesség alatti rendszeres sárgarépa fogyasztás (különösen az utolsó hónapokban) csökkenti a baba besárgulásának esélyét.
Férgek: Napi 1 csésze sárgarépalével egy hét alatt ki lehet űzni a férgeket a vastagbélből.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Számos gyógyító tulajdonsága ismert:
Savasság: A benne levő ásványi anyagok helyreállítják a bőr PH értékét és semlegesítik a savasságot.
Sportolók: A zeller lé tökéletes edzési tonik, ugyanis helyettesíti az elveszett elektrolitokat és megtölti a szervezetet ásványi anyagokkal.
Rák: A zeller jól ismert a nyolc rákellenes vegyületéről. Köztük van az acetilenic, amely leállítja a tumorsejtek növekedését. A fenolsavak blokkolják prosztaglandinokat, amelyek ösztönzik a tumorsejteket. A kumarinok megakadályozzák, hogy a szabadgyökök károsítsák a sejteket.
Koleszterin: Hatékonyan javítja az összkoleszterint.
Vastagbél és gyomorrák: A benne levő fitokémiai kumarinok megakadályozzák a vastagbél- és gyomorrákot.
Megfázás: Az átmeneti időszakokban igyál napi 2-3 alkalommal egy-egy bögre zeller levet az étkezések közt. Segít normalizálni a testhőmérsékletet és megvéd a megfázástól.
Gyulladás: A polyacetilén csodálatosan megszüntet bármilyen gyulladást, mint a reuma, oszteoartritisz, köszvény, asztma, hörghurut.
Csökkenti a vérnyomást: Igyál naponta egy bögre zeller levet és csökkenni fog vérnyomásod. Már egy hét után eredményeket hoz.
Idegrendszer: A benne levő ásványok nyugtató hatással vannak az idegrendszerre, ezért az alváshoz is hozzásegít.
Fogyás: Napi két alkalommal fogyassz zeller levet és csökken az étvágyad.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A fokhagyma egészségre gyakorolt hatása ősidők óta ismert, hatékony a baktériumok, gombák, paraziták ellen és számos más betegség ellen is:
Antikoaguláns: Természetes és hatékony véralvadásgátló, biztonságosabb, mint az aszpirin.
Rák megelőzés: Csökkenti a rák kockázatát, különösen a gyomor és a vastagbél rákét.
Koleszterin: A fokhagyma jelentősen csökkenti a vér rossz koleszterinjét, tisztítja az artériák lepedékeit, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Cukorbetegség: Napi 1 gerezd fokhagyma csökkenti a vércukorszintet.
Gombás fertőzések: A nyers fokhagyma hatékonyan kezeli a gombás fertőzéseket. Helyezzük közvetlenül az érintett területre, hogy enyhítsük a viszketést.
Megfázás: Ha úgy érzed megfáztál, de még nem teljesedett ki benned a betegség, fogyassz egy-két gerezd fokhagymát, hogy megelőzd. A módszer a gyógyszeres kezelésekkel is vetekszik.
Szél: Már kis mennyiségű fokhagyma is segíthet enyhíteni a gyomorgázokat.
Méreganyagok: A fokhagymában levő kénvegyületek méregtelenítik a vért az ólomtól és más 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Minden nap rágj össze egy-két szál petrezselymet és rengeteget tettél egészségedért. A rendszeres fogyasztás többet ér, mint a mennyiség.
Vérszegénység: Magas klorofill tartalmának köszönhetően vértisztító és vérépítő hatása van. A C-vitamin és vastartalma miatt hatákonyabbá teszi a vasfelszívódást.
Érelmeszesedés: Segít feloldani a vérfalakra rakódott lepedéket és megtartani az érfalak rugalmasságát.
Ízületi gyulladás: Gazdag C-vitamin tartalma miatt enyhíti a gyulladásokat, például az oszteoartritiszt és reumát.
Rossz lehellet: Megtisztítja a szájat a mérgező anyagoktól, semlegesíti a szagokat.
Hólyag, vese, húgyúti problémák: Két gyógyító vegyülete, a myriszticin és apiole növeli a vizelet áramlást, eltávolítja a húgyutakból a fertőző baktériumokat. A vizeletürítés serkentésével megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Megelőzi a vesekő kialakulását.
Rák: Magas antioxidáns tartalmú (minoterpének, poliacetilén) segítenek semlegesíteni a rákkeltő anyagokat, mint a dohányfüst. Jó orvosság a tüdőbetegségek és asztma ellen.
Haj növekedés: Egy nagy csokor petrezselyemből készíts pürét és kend be vele a fejbőrt, húzz rá zuhanysapkát és hagyd hatni egy órát. Öblítsd le samponnal. Segíti a hajnövekedést, közben egészségessé teszi a hajat.
Menstruációs rendellenességek: A benne levő apiole olaj, amely a női ösztrogén hormonok összetevője is, hatékonyan szabályozza a havi ciklust.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Az egészség igazi elixírje:
Vérszegénység: A vas és C-vitamin kombinációja elősegíti a hemoglobin szintézist, a vörösvértestek létrehozását, ezáltal megelőzi a vérszegénységet.
Rák: Számos kutatás mutatta ki, hogy a paradicsomban levő likopin megelőzi egyes rákos begbetegedések kialakulását, például a tüdő-, prosztata- és vastagbélrákot. 
Gyulladásgátló: Tanulmányok szerint a paradicsom egy erős gyulladáscsökkentő szer.
Méregtelenít: Javítja az emésztési funkciókat, ez segíti a máj és vese méregtelenítő funkcióját.
Csont és fogak egészsége: Kíváló C-vitamin, kálcium és foszfor forrás, fenntartja a csontok és fogak szerkezetét.
Szív: Javítja a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, magas káliumtartalma miatt. 
Egészséges bőr: A paradicsomban levő likopin megvédi a bőrt az egészségtelen UV sugárzástól. A benne levő A- és C-vitamin öregedés elleni funkciókat tölt be. Készítsünk paradicsom-avokádó püréből maszkot és hagyjuk hatni 30 percet.
Stressz és fáradtság: A benne levő foszfor és kálium enyhítik a stresszt és a fáradtságot.